Material: mineral paint on wall

Place: Lørenskog Cultural Center

Curator: Vil Andersen Bjerkeset

Photo: Stefan Schröder

Lørenskog Stars is the title of a mural in a stairwell in the new cultural centre in Lørenskog, a small town east of Oslo, Norway. The mural was painted directly onto the concrete inner wall of the stairwell using mineral colours and a stencilling technique. It extends over seven floors and shows a light atop a steel lattice structure on which a flock of starlings have settled for a rest. The source for this motif was a photo taken in the cargo port of Horten, a small town at Oslofjord. The light mast was combined in the mural with an orange-light blue colour gradation. Integrated into the architecture of the fully-glazed staircase, in favourable light conditions, it can give the impression that one is looking through the building to an industrial landscape at sunrise or sundown.

panorama 0 Kopie

Material: self-adhesive stencils on glass and light boxes on wall

Place: Vålerenga public school, Oslo

Curator: Sofie Persvik (N)

Photo: Stefan Schröder

Mangfold (diversity) and kampversjon (combat version) are two parts of a public commission for Vålerenga school in Oslo. Placed in two small staircases and connecting three floors each, both are using a rather simple narrative that deals with the strong local relation for VIF, two well known Norwegian first division football and hockey teams.

1 Kampversjon mangfold school

Material: silk-screen on aluminium, 2001, 5,4 x 5,4m x 6cm

Place: Leibniz Institute for Solid State and Materials Research Dresden

Curator: Susanne Altmann (GER)

Photo: Stefan Schröder

Formelwand is an integral art-work in an institutional context made in collaboration with young people. Children of the institute´s employees were asked to handwrite different formulae used in physics as beautifully as possible. From the many contributions to the project 15 pieces were selected to be enlarged and silk screen printed onto aluminum plates. 

ab Formelwand frontal

Material: corten steel and concrete

Place: Helmholz Zentrum Dresden-Rossendorf, (GER)

Curator: Susanne Altmann, Dresden

Photo: Stefan Schröder

Two sculptures, Landeplatz I and II, have been placed on the lawn of the Helmholz Zentrum Dresden-Rossendorf. These relate formally to the given situation of two groups of manhole covers which are the visible elements of an underground rainwater collection system. The choice of materials, corton steel for Landeplatz I and concrete for Landeplatz II, also relates the sculptures to the materials used for the manhole covers. Their diameter of 78 cm corresponds to the diameter of the seven circular cut-outs of Landeplatz I as well as the six circles in Landeplatz II. The basic shape of both sculptures is the to-scale enlargement of a folded cardboard packaging base for Belgian wheat beer. Interacting with both groups of manhole covers, one could rather think that two UFOs have landed on the sites with their 7 and respectively 6 Sputniks off on an excursion through the meadow oasis. The accessible and navigable sculptures built into the ground give a functional situation an aesthetic framework with potentially new meaning.

1.Beton mChr

Material:  Powder coated aluminum, steel and wood

Place:  Lista public school, (N)

Curator:  Cecilie Nissen, Kristiansand (N)

Photo: Stefan Schröder

Vestavinden (west wind) is the title of an Art in Architecture commission for a school located in the peninsula of Lista in southern Norway. The powder coated aluminium sculpture was mounted on an existing ventilation shaft that had been built in the ‘50s. Thematically, Vestavinden refers to the particular history of the peninsula which is characterised by several waves of immigration. The prosperous so-called Norwegian-Americans brought American consumer goods with them on their trips back to Norway. Their new packing boxes, harbingers of a global consumer culture, have become entangled as dazzling white aluminium forms in an abstracted tree. The integrated seat surrounding the tree becomes a new meeting place for pupils in the playground.

0.P1060766 red Kopie

Material: screen print on glass, 17m x 80cm

Place: University of Oslo Dep. of Psychology

Curator: Kalle Grude, Oslo (N)

Photo: Jiri Havran, Oslo (N)

In early 2003, I was commisioned by Art in Public Space, Norway (KORO), to create a new frieze for the façade of the Department of Psychology at the University of Oslo. The building was designed in the fifties and was used as a research center for the paper industry prior to its redevelopment as the Department of Psychology in 2002. The location for the frieze was already specified: a 17m long and 70cm high strip of wall below the windows of the cafeteria. Interestingly, an artwork was already present on this wall. The existing work, by the Norwegian artist and former Matisse student Jean Heiberg (1984-1976), was created at the time of the building's construction. I was told by the commission that this piece, which depicts the industrial production of paper, would be removed in order to make way for my own contribution. But I felt it would be an interesting challenge to keep the old stone frieze and make a new work in relation to it. I saw the possibility of starting some kind of a dialogue between the two works.

Ausschnitt m

Materialsilicate paint on wall, 19,7 x 3,6m,

PlaceFederal State Office of Saxony in Berlin

Photo: Rüdiger Lange, Dresden

Weite is a serial wall painting, repeating the word -weite- (width, expanse) over many lines.
The special composition of the work creates the impression of a broad landscape. The chosen colours bring the atmosphere of a stroll on a sunny day through the pine forests south of Berlin into this urban backyard.

 2 Weite